Foredrag

Kurer bag Jerntæppet – et liv i spænding

“Kurer bag jerntæppet” er titlen på en erindringsbog af Vagn Molnit, der udkommer Primo 2019, og nu også på en foredragsrække hvor forfatteren går tilbage i tiden, til dengang hvor verden var splitte i en Vest- og Østblok og hvor han var en aktiv kurer.

kurer
Kurer bag Jerntæppet, Vagn Molnit, bog og foredrag om et spændende liv i Koldkrigens Europa.
Warnemünde, sommeren 1979
“Det skar igennem den tunge, fugtige sommerdag, da officeren fra “Grenztruppen der DDR” kommanderede alle gæsterne i bussen ud på pladsen. Nu stod vi der alene, 37 danske turister, en buschauffør og jeg selv. Jeg var på min alleførste mission bag Jerntæppe.
“Alles raus” råbte han, som en anden SS-officier.
“Hold da kæft”, sagde jeg til min chauffør, da vi gik om på den anden side af bussen, “det her, det bliver ikke sjovt.” Men, det blev det.”
Den første dag, som kurer bag jerntæppet, sluttede ikke her i Warnemünde, men fortsatte ad den gumpetunge Autobahn mod Berlin.
“Gagung gagung” lød det hvergang vi kørte over sammenføjningerne mellem betonfelterne på motorvejen. Forholdene satte farten ned til en hastighed, som vi ikke var vant til og efter den dag hed Autobahn i Østtyskland “betonstien”.
kurer
PALASTHOTEL, var det mest luksuriøse hotel i Østblokken, da det åbnede i 1979.
I Berlin kom vi frem til et hotel i centrum, der imponerede på mere end en måde.
Det var den første dag i en ny tilværelse som uskyldig dansk rejseleder, og hemmelig kurer, i det kommunistiske Østeuropa.
Vagn Molnit husker tiden som kurer på denne måde:
“DDR var det værste sted i Østblokken, de andre lande i havde ligesom en masse formildede omstændigheder, som gjorde dem meget mere omgængelige. Deres historie var nemmere at komme til. Deres befolkning var mere helstøbte og have en kultur, de var stolte af. I DDR, eller Østtyskland, som vi sagde dengang, var man tynget af mange års tyranni, først fra nazismen og straks efter af Kommunismen. Men, det gjorde det selvfølgelig ikke mindre interessant og spændende at rejse, bare en tur til Berlin.”
Foredrag med gru og inspiration til at opleve Verden på ny.
   I første del af foredraget fortæller Vagn Molnit den spændte tid, hvor det var forbudt at infører bøger, ugeblade, grammofonplader, radioudstyr og masser af forskellige varer fra den vestlige verden til Østeuropa. Dog lykkedes det af uforklarlige årsager at bringe ting ind over grænsen og sørme også ud igen når turen gik tilbage til Vesten. Få et indblik i Kureren og hans juleleje, der kunne have haft katastrofale konsekvenser, hvis han var blevet opdaget.
   I anden del, fortsætter Vagn Molnit fortællingen om tiden efter murens fald og hvilke kulturelle rigdomme Østeuropa kan byde på i dag. Som rejseleder og gruppekoordinator i Vitus Rejser rejser Vagn Molnit stadig rundt i Det gamle Østeuropa og fortæller om historie, mennesker, politiske forhold før og nu. Men, også de herlige oplevelser, som vore dages turister bliver mødt med. Det en ren fornøjelse, specielt at vise de smukke byer og lande frem for gæsterne. Med fly eller bus tager han dem med på nye og inspirerende rejser og udflugter.
Bestil foredrag med Vagn Molnit på mail: vagn@molnit.dk, Telefon: 22 11 04 03
Foredrag hos Ældresagen i Rødovre, den 14.02.2019, læs mere….
Over 100 medlemmer af Ældresagen i Rødovre synger morgensang inden jeg gik på podiet og leveret en nervepirrende forstilling.

 

vagn@molnit.dk
CEO i InfoTainment. Redaktør på FerieBlogger.dk og 4minutter.tv. Samtidig har Vagn Molnit over 40 års erfaring fra arbejdet i, ved og med rejsebranchen i ind-og udland.