Busrejser Flyrejser Foredrag Musikrejser Rejser

Berlin

Vagn Molnit: Mit Berlin er en favorit

Velkommen til Berlin, en af mine favoritter i gemmen de sidste 40 år. Jeg har vist Berlin frem for turister og specielle rejsegruppe helt tilbage fra 1978. Sidste gang jeg var i Berlin fejrede jeg nytårsaften med en grupper herlige Vitus-gæster og så bl.a. fyrværkeriet over Alexander Platz. Selvom der er sket så mange ting i Berlin i de 40 år, så kan byen stadig betage mig med sin historie, mange muligheder for at opleve en god koncert, opera eller et kæmpe show.

koncertrejse-berlin
Fyrværkeri på Alexander Platz, Berlin

Dengang, i midten af 70’erne, var Berlin delt i en øst/vest og det var to helt forskellige verdner, som mine gæster besøgte. En lukket – og en åben verden.
Helt fra starten fik jeg venner i begge bydele og det var svært at vælge side om det ene var bedre end det andet, men som årene gik blev det mere og mere klart at det var en uholdbar situation. Ingen kunne dog forudset at hele mulevitten kollapsede i 1989.
I det følgende godt 25 år har jeg så fulgt genforeningen og dannelsen af den nye store hovedstad. Set de kæmpemæssige bygningsværker skyde i vejret ved Potsdammer Platz, Den helt nye Hovedbanegård, der samler alle toglinierne fra U-bahn, S-bahn, regionsforbindelse til ICE, der er Tysklands hurtigtog. Jeg har fuldt ambassaderne skyde op i Tiergarten og omkring Brandenburger Tor. Ikke mindst det spændende bygningsprojekt med de fem nordiske ambassader.
I dag rumler underholdningen derudaf. Flere opera-bygninger tilbyder alt fra traditionelle værker af Beethoven, Wagner og Mozart til de mest moderne værker af tyske og udenlandske komponister.

Velkommen til Berlin
Vagn Molnit
Din rejseleder


Oplev Berlin, som kulturby

Deutsche Oper Berlin

Det var næsten en lille kulturrevolution, da Berlinerne i 1912, grundlagde den tyske opera i Charlottenburg, på det tidspunk var en selvstædig by. Sit eget operahus, som udtrykkeligt blev indviet til moderne musikteater af Richard Wagner – der var en klar modsætning til den ærværdige Slots Opera Unter den Linden. Og i øvrigt, at det blev opført på Bismarck Street var det ikke kun større end noget andet teater i hovedstaden, men det satte også sindene i kog for ved gøre  idealet om et “demokratisk” operahus, der tilbydes til alle samfundslag. Det er denne tradition for en borgeropera uden pomp og plys, som man er forblevet tro imod, selv da man i 1961 åbnede det nye Operahus, tegnet af Fritz Bornemann. Det fremragende teaterrum og akustik er stadig rammen om det musikalsk teater særstatus, der kan ses hver aften.
2.000 besøgende nyder også de rummelige foyerer, hvis arkitektoniske elegance er netop blevet renoveret, så Deutsche Oper Berlin er stadig en af de vigtigste kulturelle steder i Berlin.

berlin
Deutsche Oper Berlin, foyer.

Die Komische Oper Berlin

Med navnet “komisk opera” linkede grundlæggeren Walter Felsenstein til umiddelbarhed og tæt på den franske komisk opera, blev inspireret og opfordrede til “kunst uden konvention, fordomme og kunstværker”. Her i Tyskland kaldte det for syngespil, Opera Buffa, operette, komisk opera. For Den Komische Oper har opgaven altid været at være kunstnerisk udsøgt, men alle populære af værker fra den internationale musikteater fra fortiden, nutiden og fremtiden.

Berlin
Die Komische Oper Berlin

Staatsoper Unter den Linden

Da Frederik den Store i 1742 fik opført sit helt eget operahus ved siden af kongeslottet i centrum af Berlin, var det ikke overraskende, da Frederik var en stor musikelsker og i det hele taget een af Europas største kunstmæcener.
Her har Richard Strauss, Wilhelm Furtwängler, og ikke mindst Herberg von Karajan blandt mange andre været med til at gøre Operaen på Unter den Linden til en verdens mest eftertragtede. Her er Daniel Barenboim Generalmusikdirektør og, på livstid, dirigent for Staatskapelle Berlin.
Bygningen er netop blevet gennemrenoveret, så den i slutningen a 2017 kunne fejre sit 275 år jubilæum.

Staatsoper Unter den Linden

Opera i Berlin
Her er repertoireplanen


Forslag til dagsprogram for 4 dage i Berlin.

1. dag: Mod Berlin og Stars in Concert
Midt på formiddagen flyver vi med Air Berlin til Tegel i Berlin. Her venter vores lokale bus, og vi er hurtigt fremme ved hotellet på Alexander Platz. Aftenens middag spiser vi på Hotel Estrel, og bagefter skal vi til en speciel form for show, nemlig “Stars in Concert”. Her har vi fornøjelsen af at opleve en perlerække af tidens store pophits opført af de professionelle artister, der giver den som blandt andet Madonna, Freddie Mercury, Cher og Marilyn Monroe. En festlig aften og en forrygende optakt til et dejligt ophold.

2. dag: Byrundtur
Nyd morgenmaden på hotellet, inden vi tager på en indholdsrig byrundtur. På køreturen passerer vi Berlins seværdigheder, som Rigsdagen, Potsdamer Platz, Museumsøen, Kurfürstendamm, domkirken og meget mere. Efter byrundturen har vi lidt tid på egen hånd, hvor I enten kan opleve lidt mere af byen eller slappe af på hotellet, inden aftenens koncert eller opera.

Din rejseleder og guide kender historien om Berlin, som sin egen bukselomme.
Koncerter og opera-opførelser afhænger selvfølgelig at tidspunkt for hvornår I ønsker at besøge Berlin.
Kontakt mig gerne på vmo@infotainment.dk og få en oversigt over kulturarrangementerne i en bestemt periode.
Taget på fersk gerning med Berlins bedste carrywurst på Wittenberger Platz.

3. dag: På egen hånd
Vi tager den med ro i dag. Efter en god morgenmad har vi hele formiddagen til at slappe af eller tid til at shoppe i det store varehus Galleria eller forretningscenteret Alex. Om eftermiddagen kører vi til Charlottenburg. Her får vi en rundvisning på det interessant slot, inden vi tager plads i Orangeriet. I de smukke lokaler får vi serveret en skøn middag med efterfølgende klassisk koncert.

Gallamiddag før koncerten på Charlottenburg.
4. dag: Hjemrejse
Midt på formiddagen kører vi mod lufthavnen, hvor flyet til København venter os. Vi sætter fødderne på dansk jord over middag efter en festlig og indholdsrig tur til kulturbyen Berlin.
Teknisk rejsearrangør: Vitus Rejser

GRUPPEREJSER TIL BERLIN

Vagn Molnit:
“Jeg har igennem tiderne haft mange forskellige grupper med til Berlin.
Denne gruppe var dog noget speciel, da de selv medbragte underholdningen. Det Kongelige Teaters Publikumsorkester skulle give koncert i Den franske Domkirke på Gendarmenmarkt og derudover fik de en stor oplevelser med byrundtur, middagsarrangement og sejltur på Spree-floden.”

Det Kongelige Teaters Publikumsorkester på turne i Berlin, foråret 2017. Over hundrede musikere gav koncert i den franske domkirke. Arrangeret af Vagn Molnit / Vitus Rejser
Publikumsorkesteret fra gav koncert i den franske domkirke. Arrangeret af Vagn Molnit / Vitus Rejser
Foredrag: Kurer bag Jerntæppet. Læs mere…
vagn@molnit.dk
CEO i InfoTainment. Redaktør på FerieBlogger.dk og 4minutter.tv. Samtidig har Vagn Molnit over 40 års erfaring fra arbejdet i, ved og med rejsebranchen i ind-og udland.